Weer supersnelrechtzittingen vlak na Oud en Nieuw

28

Binnen drie dagen voor rechter

Begin januari 2014 zullen de rechtbanken Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Midden-Nederland weer supersnelrechtzittingen houden op verzoek van het Openbaar Ministerie. Als in de nacht van 31 december op 1 januari mensen overtredingen begaan zullen zij binnen drie dagen na hun aanhouding voor de rechter komen te staan en krijgen daarbij zwaardere straffen dan normaal. De verdachten zullen daarna direct hun eventuele gevangenisstraf moeten uitzitten.

Zwaardere straffen

De rechtelijke macht steunt het beleid van het Openbaar Ministerie dat overtredingen bij bijzondere gelegenheden zwaarder moeten worden bestraft. Het Openbaar Ministerie, die de verdachten voor de rechter brengt, zal voor strafbare feiten die sterk samenhangen met het feest van de jaarwisseling een veel zwaardere straf eisen, namelijk een 75 procent zwaardere straf dan normaal.

Bovendien zal openbaar geweld tegen politie, brandweer en andere hulpverleners nog zwaarder worden bestraft. De strafeis voor strafbare feiten tegen politie, brandweer en andere hulpverleners gaat zelfs met 200 procent omhoog. De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, de heer Frits Bakker zegt:

“Rechters zullen geweld dat sterk samenhangt met Oud en Nieuw en bijvoorbeeld gericht is tegen hulpverleners, naar verwachting zwaar bestraffen.”

Echter zullen de rechters voor het opleggen van de straf wel altijd de persoonlijke omstandigheden van de verdachte meewegen en naar de maatschappelijke context kijken. De maatschappelijke context bij Oud en Nieuw is dat mensen ongestoord de jaarwisseling moeten kunnen vieren.

Wekelijks supersnelrecht

Naast de supersnel rechtszittingen na de jaarwisseling zullen er ook na de jaarwisseling het hele jaar door wekelijks supersnelrechtzittingen- en snelrechtzittingen plaatsvinden. Het blijkt namelijk dat de supersnelrechtzittingen effectief zijn voor de behandeling van eenvoudige strafbare feiten waar geen verder onderzoek voor nodig is. Echter als de verdachte meer tijd nodig heeft voor zijn verdediging of als de positie van het slachtoffer in het gedrang komt, dan wordt de zaak niet op basis van supersnelrecht behandeld.

Terug naar juridisch nieuws

Geschreven door: Mark FluitmanGoogle