Meer concurrentie advocatuur door jurist

9

Jurist is veel goedkoper

Advocatuur krijgt steeds meer concurrentie van juristen en alternatieve aanbieders. De vraag naar diensten geleverd door advocatenkantoren stabiliseert. Op lange termijn blijft de vraag naar juridische diensten naar verwachting wel groeien, maar advocatenkantoren ondervinden steeds meer concurrentie van juristen en alternatieve aanbieders van juridische diensten die vaak goedkoper zijn. Een jurist brengt namelijk vaak minder dan de helft van het tarief van een advocaat in rekening.

Dat blijkt uit de Sectorvisie Advocatenkantoren ‘Koerswijziging op weg naar 2025’ van ING Economisch Bureau. De omzetgroei van advocatenkantoren is sinds 2009 beperkt gebleven. Dit komt mede door toenemende druk van cliënten om hun juridische kosten te verlagen. Die druk houdt de komende tijd aan, waardoor tarieven niet of nauwelijks kunnen stijgen. Voor 2013 verwacht ING Economisch Bureau een omzetgroei van slechts 1%.

Om de druk op het bedrijfsmodel te verlichten, zijn advocatenkantoren bezig veranderingen door te voeren. De aanpassingen worden geremd door bijvoorbeeld de gangbare managementstructuur en terughoudendheid tot investeren. De ontwikkelingen die op de kantoren afkomen op het vlak van technologie, internet en marktregulering bieden echter weinig ruimte voor een afwachtende houding.

Ongeacht de snelheid waarmee de ontwikkelingen zich ontvouwen zijn aanpassingen, voor ICT, flexibiliteit van de kostenstructuur en de klantrelatie nodig. “Klantgerichtheid, innovatie en ondernemerschap zullen de komende jaren steeds meer het verschil maken en daarmee het succes van een kantoor bepalen”, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING.

Terug naar juridisch nieuws

Geschreven door: Mark FluitmanGoogle