Digitale revolutie rechtspraak is een succes

10

Dossiers gedigitaliseerd

De digitale revolutie die binnen de Nederlandse rechtspraak heeft plaatsgevonden is een succes. Strafdossiers zijn gedigitaliseerd en dat geeft de kwaliteit en efficiŽntie van de rechtspraak een grote impuls. Rechters en het Openbaar Ministerie kunnen de dossiers nu eenvoudiger delen.

Een fysiek dossier is makkelijker te beveiligen en bij te werken dan een digitaal dossier, dat immers talloze keren gekopieerd kan worden. De rechtspraak wil echter stevig geworteld blijven in de maatschappij en kan de technologische ontwikkelingen niet negeren.

Ook telt mee dat de rechtspraak zo transparant mogelijk wil opereren. Digitale toegankelijkheid draagt daar aan bij. Al met al heeft de digitalisering net zo een grote invloed als de komst van Napoleontische wetgeving twee eeuwen geleden.

Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is digitalisering wenselijk. Voorheen moesten honderdduizenden dossiers worden afgedrukt. Sjouwen met dikke pappen papier is niet meer nodig. Rechters kunnen zaken thuis of onderweg voorbereiden.

Terug naar juridisch nieuws

Geschreven door: Mark FluitmanGoogle