100 miljoen minder naar rechtshulp

7

Bezuinigingen rechtshulp

Het kabinet is van plan honderd miljoen euro te bezuinigen op de sociale rechtshulp. Dat kan betekenen dat iedereen voortaan zelf zijn advocaat moet betalen bij huur- en arbeidsconlficten en echtscheidingen zonder kinderen, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van bezuinigingspakketten die rondgaan op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een woordvoerder van staatssecretaris Fred Teeven (VVD) kon het bedrag niet bevestigen. Hij wijst erop dat Teeven donderdag heeft aangegeven dat een brief in het voorjaar hier duidelijkheid over moet geven. Teeven overlegde donderdag met de Kamer over de bezuinigingen op de rechtshulp. Daarbij heeft hij aangegeven dat die noodzakelijk zijn om het stelsel overeind te houden. In de voorstellen die ambtenaren nu doen staat volgens de krant onder meer om een hogere eigen bijdrage te vragen van mensen die een advocaat nodig hebben. Ook wordt overwogen advocaten een lagere vergoeding te geven.

Al 50 miljoen bezuinigd op rechtshulp

In twee eerdere ronden is al vijftig miljoen op de rechtshulp bezuinigd. Dat leidde er volgens de krant toe dat de vraag naar een advocaat met vijf procent daalde. De nieuwe bezuiniging zou een daling van nog eens een kwart betekenen. De Orde van Advocaten vindt dat rechtshulp vanzelfsprekend moet zijn, vooral nu het ontslagrecht wordt versoepeld en ondernemingen door de crisis vaker in de problemen raken. Teeven vindt dat er vaak goedkopere alternatieven voor een rechtszaak zijn, zoals mediation.

Terug naar juridisch nieuws

Geschreven door: Mark FluitmanGoogle